RESTAURANT PALERMO Restaurant Lleida Lleida

¿Saps diferenciar un cava?

Semi sec, Brut nature, Brut, Extra sec…

29/03/2017




Per arribar a fer el cava partim de la base d'un vi tranquil al qual, un cop afegits els llevats, es produeix una segona fermentació en la pròpia ampolla que el transforma en un altre vi més sofisticat: El cava. Gran part del cava s'elabora al Penedes però també es produeix a: Girona, Lleida, La Rioja, València …


A l'hora d'escollir Brut, Sec, Dolç. ¿Que diferències hi ha entre ells?
Les diferències entre els caves es basen d'una banda en la quantitat de sucres residuals.

Aqui hem preparat una taula on els cataloguem per la quantitat de sucre:


Brut nature: fins 3g / l de sucres no afegits.

Extra brut: fins 6g de sucre per litre.

Brut: fins 15g de sucre per litre.

Extra sec: entre 12 i 20 g per litre.

sec: entre 17 i 35g per litre.

Semi Sec: entre 33 i 50g per litre.

Dolç: més de 50g per litre.

 

Algunes categories es solapen. En aquestos casos, l'elaborador pot triar la que més li convingui, sempre seria la categoria amb menor índex de sucre.
Pel que fa al gust, la diferència bàsica és que el cava més pur, sense sucres afegits, és a dir el Brut, serà mes sec al no anar disfressat, s'ha de cuidar as la qualitat i el vi base a l'hora d’elaborar-lo.


Per això sol ser el més complex i satisfactori. Però això no vol dir que no hi hagi caves dolços de qualitat, només cal deixar-se aconsellar i saber distingir els elaboradors, ja que el que és important de veritat és la garantia i exigència del vi base i no disfressar aquest vi base de menor qualitat amb sucres.
Ni un brut per això és millor cava ni un dolç és pitjor. Sempre que siguin de qualitat, tots dos serien satisfactoris i cada un pot acompanyar ocasions i harmonies diferents.

 

La grandària de les bombolles també és un bon indicador de la qualitat del cava. Quan és petita i es desprèn lentament vol dir que el carbònic aquesta ben integrat i és senyal de finor, elegància i qualitat.
Un consell per acabar, per degustar el cava, és millor una bona copa de tipus flauta o una copa àmplia de vi blanc per poder notar bé els matisos en nas i gaudi veient com el carbònic es desprèn.