RESTAURANT PALERMO Restaurant Lleida Lleida

¿Sabeu que és la Tupina o Topí?

30/03/2023

La tupina és una recepta de la regió de Lleida i la Franja, fins a l'Aragó i València (on en diuen frito). És una conserva elaborada amb porc que es feia gairebé a totes les cases on podien matar el porc, els mesos freds de l'any. En feien el mandongo i acabava sent una trobada de veïns i/o amics per fer els diferents elaborats, en una gran festa marcada de l'any.

Aquesta conserva es feia amb llom de porc sencer, costelles de porc, botifarres crues, llard, oli i sal. Primer es deixava reposar uns dies la carn i les costelles, salades, perquè perdessin l'aigua i la sal, mentre es deixaven assecar les botifarres. Tot seguit, es trossejaven aquestes carns i es posaven en un recipient a confitar, ofegades amb la meitat de llard i la meitat d'oli. Un cop confitada, la carn es posava en un tupí o flascó de vidre de brou ample, i s'abocava el suc resultant de la cocció del confitat, que, en refredar-se, formava una pel·lícula protectora que garantia la conservació de la carn durant un llarg període de temps, com sabem, no es disposava de congeladors, per la qual cosa el mètode utilitzat era el confitat en tupí o topall. La carn, tova i melosa, té un sabor intens i penetrant. S'acostuma a consumir acompanyat de salsa de tomàquet, samfaina, amanida, verdures o bolets.

Actualment, també s'elaboren tupines, encara que la conservació se sol realitzar en pots hermètics de vidre.

Doncs bé, ja sabeu què és una tupina i segurament ens podreu comptar amb quin nom es coneix al vostre lloc de residència.